DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM
Blog_Vetiver Ingredient parfum kennis

Ingredient Kennis · VETIVER

By Stephanie Helmer

Posted in | Tags : ,

Vetiver Roots2

De naam vetiver doet waarschijnlijk een belletje rinkelen. Deze grondstof werd breed gebruikt in enkele zeer beroemde parfums van de laatste decennia: Vetiver – Guerlain (1959), Vetiver 46 – Le Labo (2006), Terre – Hermes (2007), Sycomore – Chanel (2008) maar ook in Lunar Vetiver – Amouroud (2018) en Vetiver Moderno – Profumi del Forte (2017).

Tijd om wat meer uitleg te geven over deze prachtige geurende plant. De vetiver (of Vetiveria Zizanoide voor de botanicus / Latijnse sprekers) is een kruid dat tot 1,50 meter hoog groeit, met een zeer interessant wortelstelsel.

Vooral voor parfums.
Door een stoomdestillatie van de gedroogde wortels krijg je een diepe, licht rokerige, zware nootachtige, een beetje zoete, aardachtige, houtachtige … basisnoot.

Je hebt waarschijnlijk al begrepen hoe rijk de geur van vetiver is. Bij het analyseren van de olie, zul je merken dat de vetiver een vrij complexe chemische identiteit heeft. Het is ook daarom dat de vetiver vaak als een parfum op zich wordt beschouwd.
Moleculen zoals vetiverol, acetaat de vetiveryl en sommige sesquiterpenen kunnen in de olie worden gevonden.

Zelfs met een dergelijke complexe samenstelling is het goed nieuws dat deze grondstof NIET wordt beperkt door enige regulering (IFRA, allergenen …). We zullen daarom nog ​​lange tijd kunnen genieten van deze uitgebreide geur.

Dit tropische gras was oorspronkelijk afkomstig uit India en Sri Lanka en is tegenwoordig te vinden in verschillende tropische landen.
Er worden 3 soorten vetiver gebruikt voor parfums:
– Vetiver Bourbon: komende van La Reunion is de beste en de duurste. Het is ook over het algemeen de rijkste in vetiverylacetaat.
– Vetiver Haïti: goed uitgebalanceerd, met ronde en rokerige tonen
– Vetiver Java: minder duur, de meest rokerige en moeilijker te gebruiken

Als je plotseling de drang voelt om vetiver te produceren en te ruiken, heb je waarschijnlijk 1000 kg gedroogde wortels nodig om min of meer 10 tot 15 kg essentiële olie te krijgen.

Nog een feit: de wortels worden nu ook gekweekt in veel tropische landen voor huishoudelijke doeleinden en voor een effectieve strategie om bodemerosie te voorkomen.

Related Posts

TOSCANINI

Comments are closed.
btt