DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM
Ambergris

Ingredient Kennis · Amber

By Stephanie Helmer

Posted in | Tags : ,

Ambergris is een zeldzaam parfum ingrediënt.

Het is al weer 6 jaar geleden dat er een enorm stuk is aangespoeld op Texel (83 kg van een gestorven potvis.) Het dier had ongetwijfeld last van een verstopping.

Veel mensen denken dat amber gal is wat de potvis uitspuugt. Dit blijkt echter niet waar te zijn. Amber ontstaat namelijk in de darmen van de potvis, rond onverteerde stukjes van de inktvissen die hij eet. Dit gebeurt overigens niet bij alle potvissen. De meeste potvissen spugen regelmatig de onverteerbare stukjes diepzee inktvis uit. Naar schatting leven er wereldwijd tussen de 500.000 en 2 miljoen potvissen, waarbij slechts 1 op de 100 een afwijking heeft. Door een lek tussen de magen komen de stukjes inktvis in de darmen terecht en wordt deze ingebed in een mengsel van ambervet en half verteerde rugschilden van de inktvissen. Een diepzeeduik zorgt er voor dat het tot amber wordt geperst, een brok net zo hard als hout. Na verloopt van tijd poept de potvis het geperste amber uit en kunnen deze brokken op het strand gevonden worden. Vaak drijven de stukken lange tijd op zee.

Er zijn natuurlijk verschillende vormen, kleuren en stadia, van ambergris. Sommige stukken zijn zwart en nog redelijk zacht, deze hebben een onprettige geur! De geur wordt omschreven als dierlijk, musky, aards. Afhankelijk van het feit hoelang ambergris in de oceaan heeft gelegen, kan de geur dus aardig variëren. Ook hier geldt dat het per persoon verschilt hoe de geur wordt ontvangen. De oudere stukken, zijn meer ingedroogd, harder en zijn grijs/bruin, in allerlei gradaties.

Een van de eigenschappen van ambergris is om geuren te binden, waardoor het veelal in de basis van een parfum zit. Een geurtje waar een snuf ambergris in zit blijft veel langer hangen dan een geurtje zonder amber. Ambergris wordt daarom nog steeds in de parfumindustrie gebruikt en is ontzettend veel geld waard. Zo wordt het blok dat uit de potvis van Texel komt geschat op enkele tonnen.

Ambergris moet overigens niet verward worden met Amber (barnsteen).

Als plantaardig alternatief kan de geurstof Labdanum worden gebruikt, de hars van de cistusroos komt ook in geuraspect overeen. Evenals Ambrette zaad en engelwortel (Angelica) worden als alternatief gebruikt voor de Ambergris.

 

Ga je tijdens jouw strandvakantie ook op zoek gaan naar ambergris?

Ambra Profumi ambergris

PROFUMI DEL FORTE – Ambra

In 2009 gecreëerd door parfumeur Arturetto, waarbij ambergrijs is gecombineerd met Sinaasappel, Jasmijn, Ylang-Ylang en White musk.

Ambra Terenzi

TIZIANA TERENZI – Dionisio

Oriëntaalse Vanille geur voor zowel heren als dames. Waarbij ambergris is gecombineerd met Musk, Jasmijn, Agarhout en Madagascar Vanille

Related Posts

Comments are closed.
btt