DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM

RETAIL VANDAAG EN MORGEN

By Stephanie Helmer

Posted in , , | Tags :

Afgelopen donderdag waren wij in Utrecht bij het Retail en Brands Festival. Een evenement vol met informatie over de toekomst van retail, technologie ter ondersteuning van retail en een aantal interessante sprekers. Als distributeur wil je ook weten wat er speelt op het gebied van retail, zodat je samen met de retailer kan kijken naar de volgende stappen. De consument is niet meer zo als vroeger en vraagt steeds meer om een omnichannel aanpak. Oftewel integratie van online en offline. Hieronder enkel spekers die aanwezig waren op het evenement.

The Age of Assistance – GOOGLE

Ons gedrag met de telefoon geëvolueerd. Een consument zoekt op zijn telefoon niet naar ‘herenschoenen bij mij in de buurt’. Hij zoekt naar ‘herenschoenen’, omdat hij aanneemt dat de telefoon zijn locatie al kent. Mensen worden veel slimmer; de tools worden veel slimmer – tot het punt waarop mensen de enorm hoge verwachting hebben dat hun mobiele assistent, slimme beslissingen voor hen gaat maken en je alleen je stem nog maar nodig hebt. Karlijn Pels over The Age of Assistance en wat dit betekent voor retailers.

Zo wordt Vitaminstore een omnichannel merk

Vitaminstore schreeuwt het niet van de daken, maar groeit al jaren gestaag door. De afgelopen periode stond in het teken van een ‘replatforming’, waarbij de website op tal van vlakken verbeterd is. Dat leidt nu al tot een hogere conversie. Alain Vermeulen over de omnichannel uitdagingen van Vitaminstore en de roadmap voor de komende jaren

Een mooi kijkje achter de schermen bij dit bedrijf met 35 verkooppunten in Nederland, zij waren er snel bij en al in 2000 lanceerden zij hun webshop. Een integratie van Microsoft van 365 tot en met websolutions en CRM ondersteuning. Een gestage groei op solide basis in hun webverkopen. Hun verkopers zijn de ambassadeurs en sevice punten in het land. Ook het openen van de chat functie op hun site helpt klanten enorm goed in keuzes maken. Wat bijzonder opvalt is dat de zondagochtend een van de drukst bezette momenten is.

Hoe Skins Cosmetics de niche een podium geeft

Skins Cosmetics is in achttien jaar tijd uitgegroeid tot dé plek voor nichemerken en telt ondertussen twaalf winkels. Meer bekendheid creëren voor authentieke parfums is een van Hillege’s drijfveren. In een pushmarkt met prijsstunts is Skins’ filosofie juist om geen druk op verkoop te leggen. Philip Hillege over de kracht van de formule en de uitbreiding naar ‘exotische’ landen. De ontwikkeling en uitbreiding van Skins werd uitvoerig besproken, ook de nadruk dat zij op hun artikelen geen korting geven en dat ambacht en authenticiteit belangrijk zijn voor de formule. Duidelijk anders dan dat zij in de Negen Straatjes of op de van Oldebarneveltstraat in Rotterdam starten, zoeken zij nu juist de A1 locaties op om beter zichtbaar te worden. Naar hun mening verdwijnen er winekls uit de B locaties die het winkelen juist zo leuk  maken. Al met al is Skins de niche markt aan het ontgroeien en zich te ontpoppen tot een grotere speller in retail land. De opening in Haarlem komt eraan en zo hebben zij nog een wit vlekken plan in Nederland.

Wat kunnen we leren van retailsteden en -concepten die vooroplopen in innovatie? – 

Voor wereldsteden als Londen en New York is traffic geen probleem, jaarlijks lopen daar miljoenen mensen door de straten. Maar hoe zorg je er als retailer nou voor dat deze mensen voor jóúw winkel kiezen? Retailers moeten continu innoveren met hun formule om voorkeur te creëren. Londen en New York zijn retailproeftuinen waar veel retailinnovaties het eerst zichtbaar zijn. Nancy van der Heijden laat voorbeelden zien van de meest verrassende fysieke winkels die beantwoorden aan de wensen van de klant van vandaag en morgen.

Ook de ontwikkelingen bij Amazon gaan verder dan alleen maar webshop, zij zien dat het leveren van pakketjes een oplossing nodig heeft en ook hier staat service hoog in het vaandel. 

Toekomstmuziek? Amazon krijgt toegang tot jouw huis met een keyless sleutel kunnen zij de pakketjes tot in jouw huis afleveren, heb je een team nodig om je huis schoon te maken, op afstand kun je ook hen toegang geven tot jouw woning. Lijkt nu nog ver weg maar er zitten zeker elementen in die toegepast zullen gaan worden.

Hoe de aardappeleters opeens Vans dragen

Wie Van Gogh zegt, denk niet meteen aan retail. Maar met vier winkels, een samenwerking met Alibaba, een café annex conceptstore in Hongkong en een schoenenlijn in co-creatie met modemerk Vans heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam verrassend veel weg van een serieuze speler. Niemand komt naar het Van Gogh om spullen te kopen, ‘maar qua omzet per vierkante meter zitten we in de hoogste regionen van de Nederlandse retail’. Hier een mooi kijkje hoe Vincent van Gogh wordt vermarkt. Over de hele wereld licenties die het beeldmerk van Gogh mogen voeren. Een wezenlijk onderdeel in de omzet van het Van Gogh museum met slimme locaties verdeeld over de etages. Dus ook bij het toilet al een kleine souveniershop om de mensen te triggeren.

Comments are closed.
btt