DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM
ingredient kennis gember parfum

Ingredient Kennis · GEMBER

By Stephanie Helmer

Posted in | Tags :

Wordt onder meer gebruikt voor in de thee, om mee te koken, als medicijn (helpt tegen haar uitval) en in parfums …

Wat veel mensen niet weten is dat gember meer is dan een wortel, gember is een wortelstok.
Nu hoor ik je denken wat is het verschil? De wortelstok wordt beschouwd als een ondergrondse stengel, wat betekent dat er bladeren en knoppen op zitten. De wortelstok is meestal ook een opslagplaats voor voedingstoffen, terwijl de wortels slechts een anker zijn voor de plant in de grond.

Oorspronkelijk groeit gember, of Zingiber Officinalis, in Azië en was een van de eerste specerijen die in Europa aankwamen. Gember behoort tot dezelfde plantenfamilie als kurkuma en kardemom. In de volksgeneeskunde werd gember gebruikt vanwege zijn vermogen om ontstekingen, koorts, verkoudheid, ademhalingsklachten, misselijkheid, menstruele klachten, maagklachten, artritis en reuma te verzachten.

Tegenwoordig komt gember (voornamelijk) uit China, uit het tropische Azië en Jamaica. Gemberdestillatie produceert een peperachtige, harsachtige en kruidige noot die in veel mannelijke parfums wordt gebruikt vanwege de versheid of in de kleur zodat deze overeenkomt met de citrusnoten. Het gebruik van deze olie is beperkt vanwege de citral, een bekend allergeenmolecuul.

Een andere extractietechniek die gebruikt kan worden is de ‘extractie met vluchtige oplosmiddelen’. Deze methode levert betere en interessantere oliën op, omdat de geur minder terpenische tonen bevat. Echter is deze methode een stuk duurder. Extractie met vluchtige oplosmiddelen bestaat uit het oplossen van het deel van de plant in een oplosmiddel dat vervolgens wordt verdampt. Een methode ontwikkeld in de 18e eeuw, hiervoor gebruiken we geschikte oplosmiddelen zoals hexaan en ethanol. Het geurende resultaat wordt een beton of een harsachtige stof genoemd.

Stoomdestillatie is een techniek waarbij waterstoom wordt gebruikt om de geurige moleculen van grondstoffen door een condensor te voeren, het resultaat is een olie.

Wist je dat?!

..de naam van gember komt van het sanskrit shringavera, wat betekent “eruitzien als het gewei van het mannetjeshert”

..gember olie ook wel de bijnaam ‘ The oil of Empowerment” heeft

..helpt tegen haaruitval

Comments are closed.
btt