DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM

SAFFRAAN

By Robert

Posted in , , | Tags : , ,

Het rode goud

Crocus Sativus of wel de Saffraan krokus wordt gekweekt en niet in het wild gevonden. Pas in het najaar verschijnen de bloemen in een rijke schakering van kleuren, van pastel naar lila tot diep paars. De bloemen hebben een zoete, honingachtige geur.

Een knol overleeft één seizoen en produceert tot tien ‘knolletjes’ die kunnen uitgroeien tot nieuwe planten in het volgende seizoen. De knollen moeten worden opgegraven, verdeeld en opnieuw geplant worden.

Net als het plukken van de bloemen is dit een arbeidsintensief project. Saffraan is een van de duurste ingrediënten.

Alleen in medio najaar bloeien ze. Oogsten zijn noodzakelijkerwijs een snelle affaire: na de bloei in de vroege ochtend, verwelken de bloemen snel als de dag voorbij gaat. Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op. Een vers geplukte bloem levert een gemiddelde van 30 mg verse saffraan op of 7 mg gedroogd.

(bron saffraan.nl)

Geschiedenis

Oude parfumeurs in Egypte, artsen in Gaza, stedelingen in Rhodos en de Griekse courtisanes gebruikten saffraan in hun geurige wateren, parfums en potpourri’s, mascara’s en zalven, offers voor de goden en medische behandelingen.

De gedocumenteerde geschiedenis van de saffraan teelt beslaat meer dan drie millennia. De wilde voorloper van de gedomesticeerde saffraan krokus was Crocus cartwrightianus. Menselijke cultivatoren kweekten wilde exemplaren door het selecteren van ongewoon lange meeldraden; dus, een steriele mutant vorm van C. cartwrightianus, C. sativus, is waarschijnlijk ontstaan in de late Bronstijd op Kreta.

Saffraan teelt

ProdumiForte

Safran Rare van Amouroud

Saffraan-gebaseerde pigmenten zijn inderdaad gevonden in 50.000 jaar oude afbeeldingen van prehistorische plaatsen in het noordwesten van Iran. De geschreven geschiedenis wordt getuigd in een botanische verhandeling uit de 7e eeuw voor Christus die werd samengesteld door Ashurbanipal uit Assyrië en saffraan werd verhandeld en gebruikt voor meer dan vier millennia. Iran is nu goed voor ongeveer 90% van de wereldproductie van saffraan.

Oude Perzen cultiveerden Perzische saffraan (Crocus sativus) in Derbena, Isfahan en Khorasan rond de 10e eeuw voor Christus. In deze plaatsen werden saffraandraadjes geweven in textiel en ritueel aangeboden aan goden en gebruikt in kleurstoffen, parfums, geneesmiddelen en om het lichaam te wassen. Saffraandraadjes zouden dus over bedden worden verspreid en gemengd worden met hete thee als curatief voor aanvallen van melancholie. Niet-Perzen vreesde ook het Perzisch gebruik van saffraan als drogeermiddel en afrodisiacum. In het late hellenistische Egypte gebruikte Cleopatra saffraan in haar baden zodat het vrijen nog aangenamer zou zijn. Egyptische genezers gebruikten saffraan als een behandeling voor alle variëteiten van gastro-intestinale aandoeningen.

WELKE PARFUMS

ACCA KAPPA: Black Pepper & Sandelwood, ODE

AMOUROUD: Safran Rare, Oud du Jour, Oud Tabac, Oud after Dark

ANIMA MUNDI: Ank Sun Amon, Dushara, Isvara

ANTIQUA  FIRENZE: Presente & Future

NOBILE 1942: Sandalo Nobile, Rudis, 1..1 (mille e una)

PROFUMI del FORTE: By Night White, Mythical Woods

SANTI BURGAS: Eau Dada

 

Italie

De “Aquila” saffraan of Zafferano dell’Aquila wordt uitsluitend geteeld op acht hectare in de Navelli Vallei van de Italiaanse regio Abruzzo, in de buurt van L’Aquila. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in Italië door een Dominicaanse monnik uit het inquisitie-tijdperk in Spanje. Maar de grootste saffraan teelt in Italië is in San Gavino Monreale, Sardinië, waar het wordt geteeld op 40 hectare grond, wat neerkomt op 60% van de Italiaanse productie; het heeft ook een ongewoon hoog crocine, picrocrocine en safranal gehalte. Crocine is verantwoordelijk voor de kleur, de smaak wordt bepaald door picrocrocine en het aroma safranal.

Wat proef je?

Het aroma van saffraan wordt vaak beschreven door kenners als dat wat doet denken aan metaalhoning met een grasachtige of hooiachtige hint, terwijl de smaak ook opgemerkt is als hooiachtig en zoet. Saffraan geeft ook een lichtgevende geel-oranje kleur aan levensmiddelen. Saffraan wordt veel gebruikt in Indiase, Perzische, Europese, Arabische en Turkse gerechten. In banket en likeur wordt ook vaak saffraan gebruikt. Gemeenschappelijke saffraan-substituten omvatten saffloer (Carthamus tinctorius, die vaak wordt verkocht als “Portugese saffraan” of “açafrão”), annatto en kurkuma (Curcuma longa). Saffraan wordt ook gebruikt als een weefselkleurstof, met name in China en India en in de parfumerie. Het wordt gebruikt voor religieuze doeleinden in India en het wordt veel gebruikt tijdens het koken in veel keukens, variërend van de Milanese risotto uit Italië, de bouillabaisse van Frankrijk tot aan de biryani met diverse vleesbegeleidingen in Zuid-Azië.

(bron: saffraan.nl en wikipedia.org)

Wat ruik je?

Je kunt de geur van Saffraan omschrijven als leer met een suede touch. Ook het hooi-achtige wat je in de smaak tegen komt, komt duidelijk naar voren. Saffraan wordt aan parfums toegevoegd om de leer accoorden te ondersteunen. Het scherpe van de leer accoorden worden hiermee net iets verzacht.

Comments are closed.
btt