DISTRIBUTOR OF NICHE PARFUM
Paolo Terenzi Candle workshop

Pers workshop met Paolo Terenzi

By Stephanie Helmer

Posted in , | Tags : , ,

Vrijdag 3 november was Paolo Terenzi over vanuit Italië om hier in Nederland voor een kleine selecte persgroep uitleg te geven over de geurkaarsen die zij maken. Het familiebedrijf maakt al van oudsher kaarsen en dus heeft Paolo het ambacht er met de paplepel ingegoten gekregen. Van kinds af aan speelde hij al met de wax, parfum en moleculen. Zoals hij zelf ook zegt het zit in zijn DNA. 

Naast dat het familiebedrijf kaarsen maakt voor private label zoals voor Gucci, Aqua di Parma en sinds kort ook voor Fornasetti, hebben zij hun eigen collectie TIZIANA TERENZI. Waar Paolo de neus achter het merk is, is zijn zus de ogen van het merk. Tiziana Terenzi is van oorsprong sierraden ontwerpster en heeft voor onder ander Moschino gewerkt. In 2012 besloten Paolo en Tiziana hun eigen merk op te zetten, waarbij Tiziana ervoor zorgt dat de parfumflessen worden ervaren als echte juwelen. 

Tiziana Terenzi Adhil Asseluto

Wat is het geheim achter de geurkaarsen?

Net zoals koken begint het bij de ingrediënten die je gebruikt. Paolo maakt bewust de keuze om uitsluitend gebruik te maken van natuurlijke geurmoleculen. Een keuze die als een rode draad door de familiegeschiedenis loopt. Zo heeft zijn vader namelijk een wax weten te ontwikkelen die zo schoon is dat deze bewijs van spreken gegeten kan worden. Want wat veel mensen niet weten is dat er vaak lood en polymeren worden gebruikt in de productie van kaarsen. Iets wat schadelijk is wanneer je dit inademt.

Alle kaarsen van TIZIANA TERENZI worden met de  hand vervaardigd. Dit is een proces wat 2 dagen duurt en in de winter kan dit door de kou zelf 3 dagen duren. Allereerst wordt de wax verwarmd zodat deze vloeibaar is en gemengd kan worden met de essentiële oliën. Bij het inschenken van de wax is het belangrijk dat het glas waar de kaars in komt niet te koud is. Dit zou er voorzorgen dat de wax te snel afkoelt. Het schenk moet langzaam en in één keer gebeuren zodat de lucht er uit kan, wanneer dit te snel gebeurd is dat kan groot dat er een gat ontstaat in de kaars..en dat zou zonde zijn.

Tijdens het evenement mocht de pers zelf de kaars maken. Het schenken bleek lastiger dan gedacht..

Na het schenken komt de volgende stap.. namelijk het plaatsen van het lont. Dit is niet zomaar een lont, voor de kaarsen van TIZIANA TERENZI wordt namelijk gebruik gemaakt van een wooden wick, zoals dat heet. Dit zijn twee houtjes, waarvan eentje gemaakt is van sandelhout wat zorgt voor een knisperend effect en de andere voor de vlam. Wanneer deze geplaatst is, is het wachten tot de wax gaat stollen. Een interessant proces, want waar water juist uitzet wanneer het kouder wordt,  krimpt wax juist.

… met als gevolg dat er een soort deuk in komt. Een deuk die ontstaat doordat er geen gebruik gemaakt wordt van polymeren. Precies hier wordt duidelijk waarom het maken van de TIZIANA TERENZI geurkaarsen een arbeidsintensief proces is. De bovenkant van de kaars wordt opnieuw verwarmd zodat deze bijgevuld kan worden. Hierdoor ontstaat er een proces dat meerdere dagen in beslag neemt.

Benieuwd hoe deze middag was? Bekijk hier het filmpje.

Comments are closed.
btt